Vor urmarii angajatorii alte competente in perioada urmatoare?

autor Mihaela Tomescu
Vor urmarii angajatorii alte competente in perioada urmatoare?

Daca mă raportez strict la interviurile de angajare din timpul și după pandemie, sunt convinsă că mare parte din întrebările de interviu cu care eram obișnuiți vor fi înlocuite de altele strâns legate de perioada coronavirus.

Dacă ești candidat în căutarea unui job, iți recomand să ai în vedere în perioda următoare că pe lângă competențele necesare specifice job-ului, angajatorii vor dori să știe cum te-ai adaptat, ce-ai învățat nou si cum ai făcut față stresului.

S-au scris multe articole despre pregătirea de dinaintea interviului, avem liste peste liste cu întrebările adresate într-un interviu de angajare, știm cum sa ne pregatim pentru un interviu telefonic dar și pentru un interviu video, iar importanța unei asemenea pregătiri nu poate fi contestată.

Înainte de orice altceva, pregătirea este cheia succesului -Alexander Graham Bell  

Nu este un secret că piața muncii a fost puternic impactata de această pandemie, prin urmare competitia a devenit și mai acerbă pe anumite sectoare de activitate. Tocmai de aceea pregătirea continuă și o atitudine potrivită este cea care te va diferenția de ceilalți candidați.

Interviul de angajare a fost intodeauna etapa cheie a procesului de recrutare. Iar dacă ai trecut de toate celelalte etape și ai ajuns aici, pregătește-te mai bine decât ai fi făcut-o înainte de pandemie.

Covid-19  schimbă multe aspecte ale vieții noastre, iar felul în care se vor desfășura interviurile în periodă următoare este unul dintre acele aspecte.

Pe lângă întrebările clasice cu care suntem obisnuiti în cadrul unui interviu, recrutorii și angajatorii vor vrea să inteleaga ce fel de persoană ești raportandu-se la perioada pandemiei și la cum ai reacționat la ea.

Prin urmare, cred că mulți vor fi cei care vor include în structura de interviu întrebări precum următoarele:

  1. Dezvoltare personală și / sau profesională –Ce ai făcut pentru a continua să-ți dezvolți abilitățile în această perioadă de izolare, indiferent dacă esti în continuare angajat sau ai rămas fară un loc de muncă?
  2. Adaptabilitate –În ce fel te-a fortat acest nou climat să te adapatezi ? Cum ai făcut-o? Cum i-ai ajutat pe alții să se adapteze?
  3. Inovare și / sau orientare către soluții –Ce provocări ai avut în perioada asta și cum le-ai depășit? Cu ce soluții ai venit pentru a-ți depăși circumstanțele cu care te-ai confruntat sau încă te confrunți?
  4. Autocunoaștere și/sau inteligență emoțională –Ce ai învățat despre tine în acest timp? Cum ți-ai gestionat emoțiile în timpul acestei crize?

Deși cu toții ne dorim foarte mult să depășim cât mai curând această criză, semnalele sunt că normalitatea va fi de fapt “noua normalitate”, iar angajatorii vor dori să se asigure că noul angajat se va alătura companiei să susțină activitatea dar să o ajute să și cresca în aceste vremuri pline de provocări.

Considerând această noua direcție pe care o poate lua interviul de angajare în perioda următoare este important să știi și cum să te poziționezi  în momentul în care astfel de întrebări iți sunt adresate.

Iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii sincer în descrierea situației tale. Iți recomand  că atunci când răspunzi la întrebări să folosești intodeauna abordarea  S.T.A.R.

Obiectivul este să explici angajatorului  că nu renunți și că ești capabil să depășești obstacolele și provocările, chiar încă lucrezi la unele dintre ele.

Vor exista în continuare  întrebări axate pe verificarea abilitaților  tehnice. Însă la capitolul soft skils, competențele urmărite în aceasta periodă  sunt : managementul crizelor, gestionarea situațiilor inedite în momente de incertitudine, leadership pentru managementul echipei la distanță , soluționarea conflictelor, luarea deciziilor, autonomie, capacitate de răspuns, adaptare la schimbare, prioritizare ,etc.

Trebuie să conștientizam că prioritățile angajatorilor s-au schimbat peste noapte. Acest nou context datorat crizei sanitare este unul de incertitudine, adaptare și flexibiliate și cu siguranță importanta pe care angajatorii o vor da abilitaților soft va creste.

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa

 

copyright 2020 © Mihaela Tomescu