De-a lungul timpului, am întâlnit foarte mulți profesioniști care cochetează cu ideea de a face o schimbare profesională, și-au pierdut demult entuziasmul față de responsabilitățile pe care le au la actualul job, însă rămân în continuare în companie, deși nu-și mai doresc asta.
Bineînțeles, ne simțim mai protejați într-un loc cunoscut decât în fața incertitudinii căutării unui nou job. Dar de ce ne facem asta? Totul se reduce la frică, acea emoție puternică care ne-a ajutat să supraviețuim de-a lungul anilor.
Frica de a nu găsi rapid un alt job, frica de a nu găsi o poziție cu aceleași responsabilități, frica de a nu ne descurca la fel de bine intr-un nou rol, frica de a nu ne adapta, frica de a nu obține un salariu cel putin similar, frica de a trebui să te muți într-un alt oraș, frica de a fi criticat de familie, frica că nu este așa cum pare… Frica este o prezență constantă în viața noastră.
Frica de schimbare ne blochează, și partea cea mai tristă este că singura certitudine în contextul profesional actual este chiar schimbarea.Frica ne paralizează în loc să ne motiveze să căutăm un nou loc de muncă. Ne plângem de situația noastră în loc să acționăm.
Ce vreau să zic este că totul se schimbă. Lumea se schimbă, companiile se dezvoltă, job-urile vor evolua, piața muncii se transformă cu o viteză incredibilă, iar tu, la rândul tău, te schimbi și evoluezi. Aspirațiile și așteptările tale la vârsta de 22 de ani nu vor fi aceleași ca la 35 sau 46 de ani.
Să-ți schimbi locul de muncă este o normalitate în zilele noastre, asta pentru ca ideea “unui loc de muncă pe viață” nu mai există. A accepta și a normaliza această situație îți va permite să dormi mai liniștit și să îți îndrepți atenția catre un plan de acțiune. Frica nu este un lucru rău, este pur și simplu răspunsul emoțional la o situație de incertitudine. Chiar și cei mai experimentați dintre noi simt frica atunci când se confruntă cu o situație nouă sau necunoscută.
Se pare că preferăm să închidem ochii la lucrurile care sunt neplacute in viata noastra, decât să ne îndreptăm spre necunoscutul căutării unui nou loc de muncă. De ce? Frica! Aceeași frică care a reușit să ne țină în viață de la inceput.
Dar cum știi că a venit cu adevărat timpul să faci o schimbare profesională? Doar tu poți decide când este momentul potrivit.
Iată câteva semne care îți spun că ar putea fi momentul potrivit să schimbi locul de muncă.
- Lucrezi peste program în mod constant, dar nici măcar nu reușești să îți îndeplinești sarcinile.
- Îți sunt atribuite sarcini noi în fiecare zi, în plus față de responsabilitățile tale curente, inclusiv sarcinile colegilor care au părăsit compania.
- Atunci când ceri ajutor, managerul nu pare să îți înțeleagă situația și încearcă să te convingă că poți gestiona totul, în ciuda evidentului.
- Instrucțiunile pe care le primești se schimbă constant, iar tu te simți derutat și epuizat.
- Valorile tale personale nu sunt aliniate deloc cu valorile companiei, ceea ce te face să te simți neliniștit și inconfortabil cu tine însuți.
- Relațiile cu colegii de lucru sunt tensionate și dificile.
- Primești e-mailuri în afara orelor de program și exista asteptarea din partea ta să răspunzi imediat, altfel vei suporta anumite consecințe.
- Chiar și atunci când ești bolnav ți se cere să îți continui munca sau să fii disponibil pentru anumite urgente.
- Esti santajat emoțional, spunându-ți că “nu vei găsi un alt job care să te plătească la fel de bine sau un loc de muncă mai bun”.
- Te confrunți cu un comportament nepotrivit, lipsa de respect și chiar cu insulte.
Aceste semne se bazează pe experiențele relatate de mai mulți profesioniști cu care am discutat despre motivele pentru care își doresc o schimbare. Sunt sigură că multe dintre ele ți se par cunoscute.
Deci, dacă te regăsești în aceste situații, da, probabil că a venit momentul să schimbi locul de muncă.
Iți las aici câteva sfaturi pentru a te ajuta să gestionezi această frică și să treci la acțiunea dacă ceea ce îți dorești de fapt este să schimbi locul de muncă.
- Recunoaște-ți frica: Este normal să te simți neliniștit sau speriat la ideea de a face o schimbare majoră, cum ar fi schimbarea locului de muncă. În loc să încerci să îți reprimi sentimentele, recunoaște-le și acceptă-le. Poți să îți exprimi temerile într-un jurnal sau să vorbești despre ele cu un prieten de încredere sau un consilier de carieră.
- Identifică sursa temerilor: De ce te temi exact? Te temi că nu vei găsi un loc de muncă care să îți placă la fel de mult sau că nu vei putea să te adaptezi la o nouă cultură organizationala?
- Creează un plan de acțiune: O data ce știi ce te sperie, poți să începi să dezvolti un plan pentru a combate aceste temeri. Acest plan poate include setarea unor obiective de carieră, actualizarea CV-ului și a portofoliului tău de realizari, dezvoltarea unor noi abilități sau îmbunătățirea celor existente, și construirea unui network de profesionisti relevanti.
- Caută sprijin: Nu trebuie să faci acest lucru singur. Există multe resurse disponibile care te pot ajuta să navighezi prin procesul de căutare a unui nou loc de muncă, inclusiv consilieri de carieră, tutoriale online, grupuri de suport și mentorii.
- Învață să îți gestionezi stresul: Schimbarea locului de muncă poate fi stresantă, așa că este important să ai modalități sănătoase de a gestiona stresul. Acestea pot include exerciții fizice, meditație, respirație profundă, yoga sau alte tehnici de relaxare.
- Adoptă o atitudine pozitivă: În cele din urmă, încearcă să vezi schimbarea locului de muncă ca pe o oportunitate de a învăța, de a crește și de a experimenta lucruri noi. O atitudine pozitivă te poate ajuta să îți învingi temerile și să faci față cu succes acestei schimbări.
Înțelege că schimbarea face parte din viață și este necesară pentru creșterea și dezvoltarea personală și profesională. Ai încredere în tine, în abilitățile tale și în capacitatea ta de a naviga prin incertitudine.
Ai mai mult curaj decât crezi.