Pregătirea pentru interviu din postura intervievatorului

autor Mihaela Tomescu

S-au scris foarte multe articole pentru cei care își caută un loc de muncă, despre cum să se prezinte la interviu, cum să răspundă, îmbrăcăminte adecvata, să citească despre companie, întrebări pe care să le pună intervievatorului etc. – dar să nu uităm că un interviu se desfasora în doua sensuri.

Angajarea oamenilor potriviți pentru companie, are un impact direct asupra menținerii avantajului competitiv în piața locurilor de munca, de aceea este atât de esențială pregătirea pentru interviu.

Sigur, mulți credem că este suficient să parcurgem CV-ul candidatului cu câteva minute înainte ca acesta să ajungă, dar lipsa de respect pentru acest proces ne poate costa foarte scump, atât din punct de vedere timp, bani, cât și sansa de a angaja adevăratele talente de care compania are nevoie.

Mai mult decât atât, în lipsa unei pregătiri temeinice, sunt șanse mari ca cei pe care îi vei angaja, fie ei și oameni talentați, să nu se potrivesca organizației, în special datorita faptului că informațiile oferite și cerute au fost insuficiente.

Aș putea vorbi toată ziua despre procesul de intervievere, dar voi concentra acest articol pe cele mai importante 7 lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a te pregăti pentru interviurile cu candidați.

PREGĂTIRIEA PENTRU INTERVIU

Timpul și locul. Daca este posibil, elibereaza-ti programul cu cel puțin 15 minute înainte și după fiecare interviu. Cel mai bine este să nu lasi candidații în așteptare în timp ce termini tu o ședință sau să fii nevoit/a să-i grabesti daca ai o întălnire imediat după interviu. Acordandu-le timpul și atenția ta este mai probabil să le catigi respectul.

Interviul ar trebui să aibă loc într-o locație adecvată, asigura-te că nu vei fi întrerupt de e-mail-uri, telefoane sau alti colegi.

Daca efectuezi un interviu video, verfica laptopul, camera și microfonul cu câteva minute înainte de interviu, astfel încât să ai timp să corectezi eventualele probleme.

Cv-ul. Fa-ti temele înainte de orice interviu .Asigura-te că ai studiat cu atenție fiecare CV înainte de interviu. Desigur, atunci când te intalnesti cu un candidat, ar trebui să ai o copie a CV-ului la îndemăna pentru referință, dar acesta nu este momentul sa ii adresezi infromatii deja existente in CV.

Cerceteaza CV-ul inainte de interviu, astfel încât să poti folosi timpul pentru a afla aspecte care nu sunt evidențiate în CV.

Social media. Într-o piață de muncă competitivă, cei care angajează ar trebui să caute toate informațiile pe care le pot găsi, care i-ar putea ajuta să ia decizii. Exista multe platforme de social media unde poti afla mai multe informații despre candidați, începând cu LinkedIn, Facebook, Instagram, sau o simpla cautare pe google ar putea sa iti ofere informatii suprinzatoare.

Este posibil că uneori să gasesti în social media informații despre candidați care nu se alineaza deloc la valorile și cultura companiei, iar asta iti poate schimba părerea cu privire la stabilirea interviului cu acel candidat. Daca exista aceasta posibilitate, de ce să nu iți cunoști candidații înainte de a stabili interviul?

Jd-ul. Scrie o descriere detaliată a postului, pe lângă faptul că este o parte importantă a pocesului de angajare, care, cu informațiile potrivite, îi poate ajuta pe aplicanti să stabilească dacă rolul este în conformitate cu setul de abilitați pe care aceștia îl dețin și daca își doresc un astfel de loc de munca, face și mai ușoară evaluarea candidaților în procesul de intervievere.

Soft skills. Un CV nu poate indica unele dintre calitățile și abilitățile pe care un angajat le poate aduce la locul de muncă. Este foarte impotant să ne întrebăm care sunt comportamentele pe care le urmărim la un candidat.

Candidații sunt pregătiți. Angajarea unor oameni este o responabilitatea foarte mare, care poate fi extrem de înfricoșătoare uneori, având în vedere că decizia de angajare este luată în proporție de 90% în urma interviului. Trebuie să recunoaștem că, având atâtea resurse la dispoziție, mulți dintre candidați stăpânesc foarte bine regulile acestui joc. Cu siguranță nu vei avea de-a face cu amatori, de aceea pegatirea întrebărilor este esențială.

Doar pentru că cineva se prezinta la interviu cu o strângere de mână fermă, o prezentă vestimentară impecabilă și un zâmbet cuceritor, nu este cazul să ne lăsăm impresionați.

Întrebările. Pregateste întrebări specifice rolului pentru care urmeaza sa sustii interviul. Nu parcurge doar CV-ul candidatului și apoi sa cofirmi cu candidadtul experiența deja detaliată in CV. Pregateste-ti 10 sau 12 întrebări pe care le vei pune în mod constant fiecărui candidat. Acest lucru este deosebit de important daca vei intervieva mai mulți candidați și vrei să compari răspunsurile ulterior. Nu înseamnă că nu vor exista întrebări unice. Un intervievator priceput știe când să se desprindă de scenariu.

Pregătirea pentru interviu te va ajuta să profiti la maximum de acest instrument de recrutare important.

 

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa