Optimizarea procesului de recrutare: Cum să faci un screening eficient al candidaților

autor Mihaela Tomescu
Optimizarea procesului de recrutare: Cum să faci un screening eficient al candidaților

Astăzi am ales să scriu despre un subiect căruia, din punctul meu de vedere, nu i se acordă suficientă importanță. Tot focusul în recrutare merge către partea în care candidații sunt intervievați și evaluați, dar înainte să ajungem acolo mai avem cel puțin 2 etape importante.

Pentru că cineva mi-a adus recent în atenție acest aspect și pentru că desi mie mi se pare ceva normal și evident, ar putea fi o informație nouă și revelatoare pentru alții.

Screening-ul candidaților în procesul de recrutare. Fiind consultant în recrutare, am avut parte de numeroase experiențe și am învățat câteva lecții importante. Te invit să le explorăm împreună!

📌 Deși tehnologia și automatizările au făcut pași mari în ultimii ani, să nu uităm că screening-ul candidaților rămâne parte importantă din orice proces de recrutare. Este un prim contact de la om la om cu candidatul, în care ne validăm reciproc interesul, validăm calificările, informațiile din CV, disponibilitatea, așteptările salariale. (Da, recomand oricui să aducă în discuție banii încă de la prima interacțiune cu candidații, oricât de optimiști am fi, nimeni nu are timp de irosit și aici mă refer atât la recrutori, angajatori cât și candidați. După 3 etape de interviu, 2 evaluări nimeni nu-și dorește să constate că așteptările salariale ale candidatului nu se potrivesc cu grila salarială pe care angajatorul o are.)

📈 Îmbunătățirea raportului dintre interviuri și oferte de angajare este un alt avantaj al screening-ului eficient. Așa cum am observat de-a lungul experienței mele, când facem un screening bun, avem mai multe șanse să angajăm candidații potriviți, ceea ce economisește timp și efort pe termen lung.

🤝 Screening-ul este, totodată, o oportunitate ideală de a prezenta rolul (sau a-l vinde cum îmi place mie să spun) și de a reduce anumite elemente de prejudecată pe care le poate avea un recrutor/manager când singura referință este un CV. Un coleg mi-a spus odată: “Screening-ul ne permite să vedem candidatul într-un context mai larg și să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: aptitudinile și motivațiile lor.”

Ok, am sintetizat rapid care sunt avantajele screening-ului. Acum, să trecem la câteva recomandări pentru un screening eficient al candidaților

  • Stabilește o întâlnire/discuție de calibrare între recrutor și hiring manager. Eu personal întotdeauna insist asupra acestui aspect: “Comunicarea este cheia! Alinierea clară a așteptărilor de la început asigură un proces eficient și fără probleme.” 🤓
  • Pregătirea este esențială: cunoașterea criteriilor și condițiilor de angajare. După cum spune un celebru proverb, “Eșecul de a te pregăti este pregătirea pentru eșec.” 📚
  • Structureaza procesul: introducere, prezentarea rolului, prezentarea companiei, validare interes, experiență, competențe esențiale, motivații, așteptări salariale sau, dacă este posibil, nivelul salarial, sesiune de întrebări și răspunsuri. Un proces structurat înseamnă un proces eficient. 💼
  • Tehnologia poate fi foarte tentantă în optimizarea proceselor și există tool-uri care pot fi folosite în așa fel încât candidații să treacă printr-un proces automatizat de screening. Personal consider că tehnologia este utilă, dar nu poate să înlocuiască interacțiunea umană, iar candidații buni (adică cei pe care vrei să îi angajezi) pun foarte mare preț pe această interacțiune si acesta experienta. 🤖❌👥

Rezultatele unui screening eficient sunt evidente: recrutari de succes și economisirea timpului pe termen lung, impact pozitiv asupra experienței candidaților și un echilibru între tehnologie și interacțiunea umană.

Vreau să te las cu o provocare: gândește-te la modul în care abordezi screening-ul candidaților și cum ai putea să îmbunătățești acest proces. Un “secret” pe care l-am învățat de-a lungul timpului este să abordez fiecare interacțiune cu candidații ca o oportunitate de a învăța și de a construi relații.

Asta m-a ajutat nu doar să îmbunătățesc rezultatele procesului de recrutare, dar și să ofer o experiență pozitivă candidaților.

În final, îți las și un ghid pentru screening-ul candidaților.

Asigură-te că te folosești la maxim de această primă discuție cu candidatul.

Introducerea și stabilirea unei atmosfere prietenoase 🤝

  • Salută candidatul și prezintă-te, spune-i de unde ai numărul lui/CV-ul;
  • Mulțumește candidatului pentru timpul acordat și confirmă disponibilitatea acestuia pentru o discuție telefonică;
  • Asigură-te că mediul este confortabil pentru a purta o discuție constructivă (spre exemplu, dacă este la volan sau la supermarket, nu va putea fi atent la ce ai să îi spui).

Prezentarea rolului și a companiei 🏢

  • Prezintă pe scurt rolul pentru care l-ai sunat;
  • Oferă o descriere generală a companiei, motivul pentru care se fac angajări;
  • Menționează beneficiile și oportunitățile de dezvoltare oferite de companie.

Validarea interesului candidatului 🎯

  • În funcție de situație, întreabă candidatul ce l-a atras să aplice pentru acest rol, ce l-a determinat să dea curs propunerii tale sau pur și simplu dacă este interesat, ținând cont de ce i-ai prezentat până în acel moment;
  • Verifică dacă are cunoștințe despre companie și rol;
  • Află care sunt așteptările candidatului de la acest rol și companie.

Validarea experienței și competențelor esențiale și a informațiilor din CV 💼

  • Validează corectitudinea informațiilor din CV: studii, nivel limbi străine, adresă de e-mail;
  • Verifică experiența profesională a candidatului, inclusiv durata, rolurile anterioare și responsabilitățile aferente;
  • Discută despre competențele tehnice și personale esențiale pentru rol.

Explorarea motivațiilor candidatului 🔍

  • Întreabă ce îl motivează să facă o schimbare;
  • Află ce își dorește de la următorul său rol și angajator;
  • Identifică valorile și obiectivele pe termen lung ale candidatului.

Discutarea așteptărilor salariale sau nivelului salarial 💰

  • Află așteptările salariale ale candidatului;
  • Dacă este posibil, menționează nivelul salarial oferit de companie pentru rolul respectiv;
  • Discută despre pachetul de beneficii și bonusuri oferite de companie.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

  • Oferă candidatului oportunitatea să adreseze întrebări sau să clarifice nelămuriri legate de rol, companie sau procesul de recrutare;
  • Răspunde sincer și transparent la întrebările candidatului;
  • Menționează pașii următori în procesul de recrutare și când se poate aștepta candidatul la un răspuns.

Încheierea apelului

  • Mulțumește candidatului pentru discuție;
  • Reiterează pașii următori și timpul estimat pentru o decizie;
  • Asigură-te că candidatul are toate informațiile de contact necesare pentru a reveni cu întrebări suplimentare;
  • Încheie discuția într-un mod prietenos și profesionist.

Sper să îți fie de folos. 

Mult succes și happy recruiting!

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa

 

copyright 2020 © Mihaela Tomescu