Greseli de recrutare

autor Mihaela Tomescu
greseli de recrutare

Greseli de recrutare

Pentru un angajator poate fi foarte frustrant atunci când un nou angajat nu se dovedește a fi conform așteptărilor setate în urma procesului de recrutare.

Adevărul  este că tot mai multe  companii se confruntă  cu provocări  din ce în ce mai mari pentru a atrage cei mai buni candidați . Deși având în vedere realitatea pieței muncii se poate presupune  că oferta este mai mare decât cerere,  nu înseamnă întotdeauna că si cei mai buni și mai calificați candidati sunt disponibili pentru compania care are nevoie de ei.

Chiar și așa, piața muncii nu poartă această vină in totalitate. Există multe greseli de recrutare care lipsesc companiile de oportunitatea de a angaja oameni cu adevărat talentați și valoroși.

Este evident ca oamenii pe care îi alegem să facă parte din compania noastră sunt cei care vor decide prezentul și viitorul acesteia.

Dacă  ar fi să transferăm  acest principu în orice alt domeniu al vieții noastre, este de la sine înțeles că așa merg lucrurile.  Este clar că viața noastră va fi mai bună dacă alegem prietenii potriviți sau dacă alegem partenerul potrivit sau orice altă alegere pe care o facem, care are un impact direct asupra fericirii și productivității noastre.

Recrutarea poate fi o sarcină foarte complexă dacă nu este făcută corect.

Printre principalele greseli de recrutare se numără definirea corectă a profilului  , limitările  celor care recrutează în ceea ce privește selectarea  candidaților avand in vedere doar nivelul de pregătire și experiență, fără a ține cont și de alte caracteristici, dar si erorile si prejudecăților intervievatorilor.

Definirea corecta a procesului de recrutare este o altă etapă care are parte de mai multe greseli, iar pentru a evita astfel de situații este important sa pornim la drum intr-un proces de recrutare avand un plan de actiune bine pus la punct.

Însă, consider că există și alte greseli de recrutare, care merită atenția noastră, iar o  buna înțelegere a acestora și evitarea lor va avea ca rezultat atingerea obiectivelor de recrutare dorite. Iata care sunt cateva dintre ele:

  • Candidatul trebuie să aibă aceleași caracteristici ca și persoana care a ocupat funcția anterior. Nu există doi oameni la fel. Prin urmare, căutarea unui profesionist care este o replica fidelă  a altuia sau, sa  consideram că cineva poate fi potrivit pentru funcția doar daca a avut același responsabilități  într-o alta companie cu caracteristici similare,nu numai că poate fi o mare pierdere de timp dar sunt șanse foarte mari să ratam descoperirea de noi talente, oameni cu potențial și idei inovatoare și creative.
  • Prea puține informații despre job sunt oferite candidaților. Profesioniștii de azi nu sunt dispuși să își piardă timpul în interviuri sau în procese de recrutare, pentru a afla în final dacă postul pentru care candidează este de interes sau nu pentru ei. Deci o descriere sinceră și adecvată în ceea ce privește postul vacant  este este absolut esențială, nu doar pentru candidat  cât și pentru compania angajatoare care poate economisi bani, muncă și timp valoros.
  • Se caută candidatul ideal. Supercandidatul nu există, și chiar dacă într-un final pare că îl gasim iar acesta indeplineste aproape 100% din cerințele căutate, sunt șanse foarte mari ca această persoană să fie supracalificata pentru postul vancat. Urmand firul logic, nu va trece mult până când se va simiți demotivata și va părăsi compania.

Exista cerințe în fisa postului care nu sunt esențiale, iar considerarea unei persoane cu mai puțină experiență, dar care are abilitățile și competențele necesare, de multe ori poate fi cea mai bună decizie.

  • Intervievatorul vorbește mai mult decât candidatul. În timpul unui interviu de angajare, recrutorul trebuie să vorbească mai puțin decât candidatul. Este important ca persoana intervievată să aibă timp să își exprime ideile și să răspundă la intrebări fără să fie interupta.
  • Managerul direct nu este implicat în procesul de recrutare.Este important ca în timpul proceselor de recrutare să fie prezente persoane care au legătură cu postul vacant. ( manager direct, expertul echipei ). Aceste persoane sunt cele mai potrivite să evalueze potrivirea candidatului cu job-ul și cu echipa.
  • Lipsa comunicării și a feedback-ului .Candidații vorbesc mult despre acesta greșeală de recrutare. Experiența candidatului poate avea un impact imens asupra imaginii companiei. Un candidat nemulțumit de procesul de recrutare poate reprezenta un risc pentru reputația companiei. Candidații merită să primească feedback, chiar și cei care nu sunt selectați.

Greseli de recrutare precum cele menționate anterior, pot avea consecințe neplăcute, iar printre  potentialele efecte negative  rezultate avem următoarele:

  • Integrarea noilor angajați devine problematică. Nu numai că se va traduce printr-un proces de învățare lent din partea acestora, dar poate provoca stres suplimentar pentru toti ceilalți angajați implicați în proces.
  • Fluctuație de personal. Daca procesul de recrutare nu este îmbunătătit, atât productivitatea cât și imaginea companiei vor fi afectate. O întrebare care va apărea automat în mintea clientilor, furnizorilor și angajaților, va fi : De ce se schimbă atât de des persoanele cu care colaborez?
  • Mediu de lucru este puternic afectat. Motivele angajării și abilititatile persoanele care iau această decizie pot fi puse la îndoială . Se crează astfel un climat negativ care va afecta restul angajaților.

In concluzie

Dacă ești recrutor sau doar responsabil cu angajările în compania  din care faci parte, evita  să faci greșelile de mai sus. În acest fel, procesul de recrutare al companiei va deveni din ce în ce mai eficient și va contribui la păstrarea angajaților buni.

 

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa

 

copyright 2020 © Mihaela Tomescu