Deseori mă întreb cum aș putea să devin o versiune mai bună a mea în comparație cu ziua de ieri. Acest gând m-a inspirat să profit de un moment de reflecție și să notez 10 idei, sfaturi, reguli de bază, legi sau porunci în recrutare, cum vrei tu să le numești, care sunt mai mult pentru mine decât pentru tine. Am scris acest articol ca un reminder pentru profesioniști în recrutare dar si ca un ghid pentru cine este la început de drum in recrutare.
Te invit să citește aceste sfaturi pe care mi le-am dat in primul rand mie si abia apoi tie.
- Fii umil
Primul și cel mai important sfat pe care îl am pentru tine este să fii umil. Nu lăsa succesul să-ți urce la cap și nu te considera superior față de ceilalți. În calitate de recrutor, ești legătura dintre companie și candidați. Ai o mare responsabilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să te comporți ca și cum te-ai afla pe un piedestal. Respectă pe toată lumea și tratează-i pe ceilalți cu empatie.
- Arată interes real față de candidați
Fiind recrutor, ești responsabil să descoperi talentele care vor aduce valoare companiei. Arată interes real față de candidați și fii deschis să le asculți povestea. Întreabă-i despre așteptările lor, ce anume caută într-o companie și cum cred ei că pot contribui la succesul acesteia.
- Răspunde prompt la solicitările candidaților
Când primești mesaje sau apeluri de la candidați, asigură-te că răspunzi într-un timp scurt. Dacă nu poți răspunde imediat, fă-o cât mai curând posibil. Comunicarea este partea cea mai importantă a unui proces de recrutare. Ține candidații la curent cu statutul procesului de recrutare, indiferent că aștepți încă feedback de la manager, că s-a prelungit procesul de recrutare, s-a pus pe hold sau orice altceva.
- Fii cât poți de transparent și oferă cât mai multe informații
Decizia nu este numai a companiei, este și a candidaților și niciuna dintre părți nu își dorește să fie o decizie greșită. Tocmai de aceea transparența are câștig de cauză în orice situație. Oferă-le cât mai multe informații și din cele bune, dar mai ales și din cele mai puțin bune. Nu există job sau companie unde lucurile să fie 100% roz. Candidații au dreptul să cunoască și părțile mai puțin plăcute, astfel decizia de acceptare a ofertei va fi una asumată și situațiile în care aceștia au parte de dezamăgiri imediat după angajare se reduc considerabil.
- Fii consecvent în comunicarea pe rețelele sociale
Social media este un instrument puternic în procesele de recrutare, dar este totodată și un spațiu de unde candidații își iau informațiile. Asigură-te că ești pe radarul candidaților potriviți, fii consecvent în comunicarea pe platformele de socializare. Postează actualizări despre joburile disponibile, evenimente ale companiei și alte informații relevante. Interacționează cu urmăritorii și răspunde la întrebările lor. O prezență activă și accesibilă pe rețelele sociale îți va consolida reputația ca recrutor profesionist.
- Îmbunătățește-ți abilitățile de intervievare
Felul în care gestionezi interviurile face diferența în identificarea celor mai potriviți candidați pentru rol, dar și în experiența pe care aceștia o au. În final, această experiență (pozitivă, neutră sau negativă) va influența decizia candidatului de a accepta oferta de angajare a companiei pe care o reprezinți. Pregătește-te pentru interviu, pregătește întrebări relevante și creează un mediu relaxat și prietenos în timpul interviului. Ascultă activ răspunsurile candidaților și fii cu adevărat prezent. Întrebările comportamentale te vor ajuta să evaluezi mai bine potențialul candidaților.
- Învață să-ți gestionezi timpul
Recrutarea implică comunicare cu foarte mulți oameni și de cele mai multe ori este o activitate mare consumatoare de timp. Sunt foarte multe momente în care poate simți că nu ești stăpânul propriului tău timp. Găsește modalități potrivite ție prin care să îți planifici activitățile în avans și să îți stabilești priorități.
- Dezvoltă-ți abilitățile de networking
Networking-ul este crucial pentru a găsi candidați potriviți și a te menține la curent cu tendințele din industrie. Participă la evenimente de profil, seminarii și conferințe și stabilește relații cu profesioniști din domeniul tău și din domeniile pentru care recrutezi în mod frecvent. Alocă-ți timp să păstrezi relațiile cu oamenii cu care te-ai conectat și apelează la ei atunci când cauți candidați, cere-le recomandări. Prima sursă de candidați ar trebui să fie rețeaua ta.
- Învață din greșeli si imbunătățește-ți procesul de recrutare în mod constant
Este o vorbă “Cine nu greșește nu muncește”. Toți greșim la un moment dat, inclusiv tu. Dacă continuăm să repetăm greșelile sau învățăm ceva din ele, este ceea ce contează cu adevărat. Analizează situațiile în care ai greșit și identifică motivele care au condus la acele greșeli. Învață din ele și aplică aceste lecții în activitatea ta de recrutare. Cred că cu cât greșești mai mult și înveți din propriile greșeli, cu atât vei deveni mai bun în meseria ta. Ideal este să înveți și din greșelile altora, nu doar din ale tale.
- Continuă să te educi și să te dezvolți
Recrutarea este într-o continuă schimbare și evoluție. Pentru a rămâne relevant și a te adapta la noile tendințe, continuă să te educi și să te dezvolți atât personal cât și profesional. Fă să fie o prioritate pentru tine participarea la cursuri și workshop-uri, citește cărți și articole de specialitate și urmărește bloguri sau podcast-uri relevante. Nu uita că “Dăruind vei dobândi” împărtășește cunoștințele tale cu colegi și alți profesioniști din domeniu. Fii proactiv și ia inițiative în propria ta dezvoltare.
Acestea sunt 10 sfaturi care te pot ajuta să te dezvolți ca recrutor și să obții rezultate mai bune în procesele de recrutare. Important este să te autoevaluezi constant și să încerci să te îmbunătățești continuu. Fii mereu pregătit să înveți și să te adaptezi schimbărilor din industrie.
Investește în tine, dezvoltă-ți abilitățile și construiește relații solide cu candidații și angajatorii.
Drumul către o cariera in recrutare de succes este pavat cu experiențe, încercări și greșeli, dar și cu perseverență și pasiune pentru ceea ce faci. Bucura-te de fiecare pas pe care îl faci în această călătorie plină oameni faini, provocări și foarte multe satisfacții.