Acest articol face parte dintr-o serie de articole dedicate ție, dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau vrei să faci o schimbare profesională.
Sunt întrebată tot timpul: „Mihaela, care este cea mai importantă regulă când vine vorba de…?” În continuare, alege tu ce te preocupă cel mai mult în acest moment: Căutarea unui loc de muncă, strategia și planificarea căutării unui loc de muncă, cauți un loc de muncă nou în timp ce ai unul, CV, cui ar trebui să trimit CV-ul, pe cine să sun, ce să spun, cum să mă pregătesc pentru interviu, ce să fac după interviu.
Toate aceste întrebări, într-o formă sau alta, se repetă în discuțiile pe care le am cu cei care sunt într-o astfel de căutare. Ceea ce m-a determinat să gândesc o serie de articole pentru a aborda separat și în detaliu fiecare dintre aceste subiecte.
Nu pot decât să îți recomand să stai cu un ochi pe social media sau chiar aici pe blogul meu și pentru celelalte reguli ce vor urma.
Dintre toate regulile, am considerat potrivit ca acesta să fie Regula Nr. 1:
ACȚIUNEA ESTE CHEIA. Speranța nu este o strategie.
O regulă care nici măcar nu este aplicabilă exclusiv în căutarea unui loc de muncă, ci se aplică în cazul oricarui obiectiv, vis, dorință ai avea.
Acțiunea nu înseamnă doar să îți faci un CV și să apeși pe butonul „aplică”. Este mult mai mult decât atât. Nu este suficient să suni câțiva prieteni, să abordezi 2-3 recrutori cărora să le trimiți CV-ul. Și apoi să speri sau să te întrebi de ce nu funcționează
Ce mă surprinde cel mai mult este pasivitatea pe care o observ în rândul celor care își caută un loc de muncă, sau chiar care vor să facă o schimbare pentru că nu le este bine acolo unde sunt. Sunt persoane care se așteaptă ca un loc de muncă să le pice în poală, fără să depună efort. Dar să fim sinceri, într-o lume în care concurența este mai mare ca niciodată, o astfel de abordare nu va funcționa.
Nu, nu este intenția mea să generalizez. Tot mai mulți candidați au înțeles și au devenit proactivi. Dacă ești unul dintre ei, te felicit pe acest cale și te apreciez.
Totuși, chiar și cei proactivi uneori cad în capcana mesajelor automate. Mesaje standard, impersonale, trimise către companii și recrutori.
Dacă te recunoști în această descriere, îți recomand să schimbi abordarea. Mesajele, fie ele și proactive, de tip template care nu spune nimic, vor primi în cel mai bun caz același tip de răspuns.
Fă-ți temele! Abordează persoana care are într-adevăr putere de decizie privind angajarea (adică Managerul Direct) și scrie-i un mesaj personalizat ținând cont de experiența ta, industrie, motivație, disponibilitate, cuvinte cheie.
Dar stai, m-a luat puțin valul și uitasem să îți spun care este regula câștigătoare.
Cei mai de succes candidați în căutarea unui loc de muncă pe care eu i-am cunoscut au fost nu doar proactivi, ci super proactivi. Nu doar că abordarea lor era una personalizată și direcționată intenționat și cu temele făcute către managerii departamentelor, dar chiar puneau mâna pe telefon și sunau acești manageri, pentru a se prezenta și a-și obține un interviu.
Să dai 20-30 de telefoane pe zi, către oameni pe care îi cunoști și oameni pe care nu-i cunoști, pentru a te prezenta și a solicita un interviu, cred că 0,01% dintre cei care își caută un loc de muncă ar face asta.
Mi-a fost dat să văd în acțiune astfel de candidați, i-am urmărit cu plăcere și interes și o fac în continuare. Le mulțumesc pentru inspirație și lecți de viață și sper că acest mesaj să ajungă și la tine.
Până la urmă, ce poate fi mai important decât să iți aloci timp și resurse pentru a-ți găsi locul de muncă potrivit? Eu cred că a-ți căuta un loc de muncă este un loc de muncă în sine, cu tot ce presupune un loc de muncă: competențe, informații, resurse de timp și energie.
Totodată este foarte important ca atunci când ai nevoie de un loc de muncă, ai luat o decizie sau pur și simplu vrei să explorezi alte oportunități, să ai la dispoziție cât mai multe instrumente și informații. Astfel, eforturile tale să aibă sens și rezultate.
Iar pentru asta te aștept la Webinarul din data de 22 septembrie, ora 18:00.
Și nu uita, în articolele următoare, voi scrie despre alte reguli pe care să le ai în vedere dacă ești în căutarea unui loc de muncă.
Până atunci, îți doresc mult succes și, mai presus de toate, să fii cu adevărat proactiv!