De la Headhunter la NetHunter

autor Mihaela Tomescu
Headhunter

De la Headhunting la NetHunting

 

Headhunter-ul vremurilor trecute

Headhunter-ul  si-a câștigat notorietate de-a lungul anilor, cu atat mai mult cu cat nevoile de recrutare ale companiilor  au devenit din ce în ce mai complexe  și mai specifice.  Acest specialist în recrutare  a devenit aproape esențial,  în special pentru roluri de specialiști, management sau  cand existau nevoie de recrutare pentru industrii foarte nisate.

În trecut, când o companie avea nevoie să angajeze pe cine pentru o pozitie de top apela la ajutorul unui headhunter, acea persoana care mergea dincolo de metodele tradiționale, care avea abilitatea să urmărească și sa găsească acei candidati care erau mai dificil de găsit deoarece nu căutau în mod activ un loc de muncă, dar  care ar fi putut fi candidatii ideali pentru acea pozitie pentru care se facea recruatrea.

Acestia stiau exact unde să caute și de asemenea știau cum să-i convingă pe acei candidati pasivi să facă o schimbare profesională.

O periodă au fost doar headhunterii, acei specialisti in recrutare care știau cum si unde sa gaseasca candidații pasivi si cum sa  îi convertească în candidați activi.

Nu este un secret ca evoluția tehnologiei a schimbat destul de mult  felul în care se face recrutarea azi. Astăzi, foarte multe informații despre potențialii candidati  au devenit accesibile pentru orice recrutor dornic și dispus să facă eforturile necesare.

Social media a schimbat modul în care interacționăm dar și  modul în care  ne căutam un un loc de muncă. Departamentele de resurse umane au apelat de foarte multe ori la headhunter pentru a căuta candidați specifici pentru o funcție sau pur și simplu pentru a accelera procesele de selecție atunci cand nevoile erau urgente.

Dar ce este Nethunting-ul?

Nethunting este o tehnică de recrutare prin intermediul rețelelor sociale. Aceasta tehnica combina principiile headhunting-ului cu cele ale identificarii candidaților prin intermediul rețelelor de socializare, candidați care sunt greu de identificat prin mijloacele tradiționale.

„ Nethunting ”= o combinatie intre  headhunting  +  network,  un concept nou ce face referire la  căutarea de talent prin intermediul canalelor online.

Metodele folosite de un headhunter pentru a găsi candidatul ideal s-au schimbat foarte mult de când au apărut internetul și social media,  astfel că am observat  că ceea ce numeam până recent headhunter a luant in ultimii ani o alta forma. Nethunter-ul este un vânător de candidați pe internet, de la  site – uri de specialitate  precum ejobs, bestjobs, hipo până la rețele sociale  si profesionale precum Linkedin, Facebook sau Instagram, si mai mult decat atat  acesta a început să folosesca si instrumente care sunt specifice marketing-ului.

Cu ani în urmă, când nu exista internet, căutarea si identificarea  candidaților pasivi putea dura săptămâni sau chiar luni de zile. Dar o data cu  apariția rețelelor de socializare, nethunting-ul a devenit cel mai rapid dar si cel mai firesc mod de a găsi candidați calificați.

Chiar și candidații sunt din ce în ce mai conștienți că este timpul să iasă din anonimat și să își imbunatatesca brandul personal pentru a se face vizibili și atractivi în ochii potențialilor angajatori.

 

În final, aș vrea să evidențiez că printre avantajele pe care un bun Nethunging le oferă companiei  se numără  reducerea timpului  de recrutare dar și reducerea considerabila a costurilor, deoarece baza de date exista deja  (online), acesta având posibilitatea de a face cu ușurință o filtrare a candidaților folosindu-și mare parte din timpul alocat  gasiri candidatilor potriviti, pentru o  înțelegere mai aprofundată a acestor.  In plus de asta, șansele ca  oamenii se se  comporte mai natural în rețelele sociale sunt foarte mari.

 

 

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa

 

copyright 2020 © Mihaela Tomescu