Cum te poate ajuta un consilier in cariera

autor Mihaela Tomescu
consilier in cariera

Cu siguranță daca ești în căutarea unui loc de muncă sau a unei reconversii profesionale ți-a trecut prin minte cel puțin o data cum ar fi să apelezi la serviciile unui consilier în carieră.

Sau sa spunem că ai  un loc de muncă stabil și relativ bine plătit, dar te simți  extrem de demotivat  în ultimul timp, ceea ce iți afectează performanțele profesionale. Simți cum nemulțumirea creste pe zi ce trece si ti-ar plăcea să ai din nou energia și entuziasmul pe care obișnuiai sa le ai.

Te poate ajuta un consilier în carieră? Răspunsul este cu siguranță DA, cu singura condiție ca tu să iți dorești cu adevărat acest lucru, ceea ce se va traduce automat în implicarea ta pe întreg parcursul programului de consiliere.

Dacă înțelegi programul de consiliere în cariera ca ceea ce este el de fapt, si anume un proces transformator care te va ajuta și te va susține în atingerea unui obiectiv, atunci te poate ajuta să faci o schimbare în cariera, să iți găsești un loc de muncă mult mai ușor sau pur și simplu să iți recapeți entuzismul și interesul față de actualul loc de muncă. Acest lucru este posibil deoarece consilierea facilitează cunoașterea proprilor valorilor, credințe, capacități și atitudini, iar de acolo incepe dezvoltarea ta personala și profesională care va duce implicit la atingerea celor mai îndrăznețe obiective.

Cum funcționează un program de consiliere în carieră și cum te ajuta el să iți atingi obiectivele pe care ți le-ai propus?

Putem începe cu o întrebare cât se poate de simplă: Ce facem când vrem să atingem un obiectiv?

De exemplu, dacă vreau să alerg un maraton, mai întâi va trebui să analizez situația mea actuală (situația fizică și psihică, dieta, timpul pe care îl pot aloca, etc.) să îmi stabilesc obiectivul care bineînțeles  va fi să ajung la performanța de a alerga un maraton într-un timp de 3 luni și, în final, să trec la  acțiune respectând un plan de antrenament zilnic (schimbarea obiceiurilor alimentare și planificarea progresivă a distantelor pe care le voi alerga, etc.).

În consiliere, lucrurile se desfasora după același model, și la fel ca și în sport unde dacă ne dorim să fim performanți avem nevoie de ajutor, la fel și atunci când suntem în căutarea unui loc de muncă, îndrumarea unui profesionist ne poate asigura atingerea obiectivelor dorite.

Cum te poate ajuta mai exact un consilier în carieră?

Un consilier în carieră iți poate oferi asistență și te poate ghida în: identificarea și explorarea opțiunilor pe care le ai din punct de vedere profesional, redactarea CV-urilor și scrisorilor  de intenție, prezența ta profesionala in mediul online, brandul personal și impactul pe care îl poate avea în cariera ta, stabilirea unor strategii de căutarea a unui loc de munca atât în mediul online cât și offline, explorarea unor noi opțiuni de cariera, rezolvarea anumitor blocaje pe care le ai la actualul loc de munca, etc..

Însă sunt aspecte pe care un consilier în cariera nu le poate face pentru tine, și este esential să iți setezi corect așteptările înainte a apela la astfel de servicii. Un consilier în cariera nu poate face treaba în locul tău, face însă ceva mult mai important, și anume  te va face să înțelegi și sa inveti cum funcționează căutarea unui loc de munca personalizat pentru tine, astfel încât  să te poți ocupa de cariera ta așa cum iți dorești.

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa