Cum să-ți optimizezi CV-ul: Sfaturi din partea unui recrutor  

autor Mihaela Tomescu
Sfaturi CV de succes

1. Înțelege Rolul CV-ului 

 

Săptămânal, profesioniștii din diferite domenii vin către mine în căutarea sfaturilor legate de CV-urile lor. Întrebările lor sunt, de obicei: “Mihaela, mă poți ajuta cu o părere legată de CV-ul meu? Sunt aproape sigur că există ceva de îmbunătățit, având în vedere că am aplicat la nenumărate job-uri, dar nimeni nu m-a contactat încă. CV-ul meu pare să nu funcționeze pentru un motiv pe care nu îl înțeleg.” 

 

Majoritatea dintre noi facem greșeala de a crede că CV-ul este doar despre noi. Greșit!

 

Este, de fapt, despre angajator și despre ce putem noi, candidații, să-i oferim acestuia.

 

Fiecare industrie este diferită, la fel și fiecare angajator, dar ceea ce au toți în comun este că sunt în căutarea unui set specific de aptitudini, experiență și trăsături personale pe care le consideră necesare pentru a performa în respectivul job. 

 

2. CV-ul tău ca instrument de vânzare 

 

Un aspect foarte important de reținut este că CV-ul tău este un instrument de vânzare, un fel de carte de vizită sau flyer care atrage atenția asupra ta.

 

Imaginează-ți că CV-ul tău este un articol de îmbrăcăminte expus în vitrina unui magazin, alături de multe alte articole. Ce l-ar motiva pe un angajator sau cumpărător să intre în magazin și să aleagă exact articolul tău și nu pe altul? Cu alte cuvinte, cum te-ai face remarcat în ochii cumpărătorului? Ce te diferențiază de restul? Te afli în competiție cu alți “vânzători”, prin urmare, CV-ul tău trebuie să-l convingă pe angajator că, dacă te alege pe tine, vei aduce un randament semnificativ pentru investiția lui.  

 

3. Sfaturi pentru crearea unui CV  

 

Am peste 5 ani de experiență în recrutare și am evaluat mii, dacă nu chiar zeci de mii de CV-uri. Ceea ce m-a șocat cel mai mult a fost lipsa evidentă de pregătire investită în acest document de o importanță atât de mare. Aici sunt câteva dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont când îți pregătești CV-ul: 

 

  • Angajatorii apreciază CV-urile care includ dovezi concrete, sprijinite de detalii specifice, și care se concentrează mai mult pe realizări decât pe responsabilități. Un mare NU listei anoste de responsabilități copiate din fișa postului care nu spune nimic despre tine. Fă-ți mai bine o analiză privind experiențele anterioare și extrage pentru fiecare un număr de minim 5 realizări, proiecte finalizate, clienți câștigați, valoare adusă companiei, iar în loc de responsabilități pune realizări cu cifre și detalii cât mai specifice. 

 

  • Păstrează un design simplu pentru CV-ul tău. Evită utilizarea culorilor, cu excepția cazurilor în care lucrezi într-un domeniu creativ. Ține cont de coerență și logică în prezentarea experienței tale profesionale. Știu că poate fi o provocare. Cu atâtea instrumente online și formate de CV-uri, uneori e greu să alegi care este varianta cea mai potrivită pentru tine. Rămâi la varianta simplă, nu scrie romane, nu adăuga poze, grafice care nu fac decât să facă grea parcurgerea CV-ului tău. Fă munca celui care primește CV-ul tău ușoară. Pentru că, crede-mă, nimanui nu îi place să citească CV-uri, poate să fie una dintre cele mai monotone activități, iar dacă cel care se uită la CV-ul tău nu identifică în primele 3-5 secunde ceea ce caută și are nevoie ai șanse foarte mari să fii trecut repede pe lista respinșilor. 

 

  • Orice informație pe care o incluzi în CV-ul tău, fie că este vorba de obiectivul tău profesional, competențe, realizări, sau denumiri de roluri sau companii, analizează-o din perspectiva unui potențial angajator. Întreabă-te “Așa și?” la fiecare dintre aceste elemente. Acest exercițiu te va ajuta să îți îmbunătățești CV-ul, făcându-l un instrument puternic în căutarea unui loc de muncă. 

Ține minte că recrutorii “citesc” sute de CV-uri pe oră, iar acest lucru poate deveni destul de plictisitor. Multe companii folosesc sisteme automatizate de selectare a CV-urilor, iar cele care încă analizează fiecare CV în parte o fac prin scanare rapidă sau căutare de cuvinte cheie. Angajatorii au deja un profil în minte – competențe, experiență relevantă, roluri anterioare de muncă. Dacă te potrivești cu acest profil, ai șanse mai mari de a fi preselectat. Dacă nu, probabil nu vei fi considerat pentru post.

Dacă  simți că ai nevoie de ajutor pentru a-ți îmbunătăți
CV-ul, nu ezita să mă contactezi!

🤝 𝐇𝐚𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐦 𝐢̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆! Un CV bine făcut poate face diferența între a fi invitat la interviu și a fi trecut cu vederea. 

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa