Cauti un loc de munca? Regula nr.1 : Ofera si apoi Primeste!

autor Mihaela Tomescu

Piața muncii nu ajută prea mult, regulile sale pare că sunt  din ce în ce mai complicate, iar dificultățile pe care cineva care este în căutarea unui loc de munca le are, cu siguranță au crescut, în special în ultima perioadă.

Se spune ca 70% din locurile de munca disponibile nu sunt publice

Ce înseamnă asta? Că aceste oferte nu ies la iveală  și nu le vei găsi pe niciun portal sau site web dedicate locurilor de muncă. Ele rămân acolo, ascunse, într-un fel de piață ascunsă, iar angajările pentru aceste posturi  vacante se fac de regula prin recomandări venite din partea angajaților sau rețelei proprie de contacte ale persoanelor care lucrează în departamentul de HR.

O informație nu foarte încurajatoare pentru cineva care este în căutarea unui loc de muncă. Aceasta vine însoțită de o întrebare la fel de puternica și anume : Cum te confrunți cu această particularitate a pieței muncii?

Dacă este atât de evident că regulile pieței muncii s-au schimbat, este la fel de evident că și căutarea unui loc de munca este necesar să se facă într-o alta maniera.

Astfel că voi aborda unul dintre subiectele mele preferate, și anume Networking-ul personal, cu alte cuvinte rețeaua de cunoștinte.

Importanta unui networking personal care să fie format din oameni buni/ de calitate este de necontestat, iar acest lucru ni-l poate confirma orice om de vânzări sau antreprenor.

Principala regula a unei relatii sanatoase se prezintă în ordinea următoare: Oferă și apoi Primește

Secretul se află în acest echilibru, dintre a da și a primi, un echilibru pe care îl regăsim ascuns în toate aspectele vieții noastre.

S-ar crede că a avea oamenii buni în viață noastră este o chestiune de noroc, însă cu putina strategie, o buna cunoaștere a propriei persoane și cu niste obiective clar definite, acest “noroc ” poate fi atras.

Cauti un loc de munca? Iata cum sa atragi norocul de partea ta.
  1. În primul rand este important să ai o strategie – abordarea oamenilor potriviți intereselor pe care tu le ai, oameni care, într-un fel sau altul, te pot ajuta să te apropii de obiectivele tale. Daca te interesează marketingul, înconjoară-te de oameni din acest sector care te pot învăța, de la care poți învăța, oameni pe care îi admiri pentru ceea ce fac. Pentru o relație puternică și benefică este important să existe interse comune și mai ales să știi că și tu poți contribui cu ceva valoros în viața acelei persoane.
  2. Oferă și vei primi- am spus-o și  înainte, secretul se află în acest echilibru, mai întăi a oferi și și apoi, probabil, vei primi.
  3. Brandul tău personal, cheia care vă deschide ușile- nu mai este un moft trecător, brandul personal este amprenta pe care o lăsăm asupra celorlalți, să zicem că este parfumul pe care îl lăsăm în urmă … deci, nu uita, depinde de tine dacă această percepție va fi una  plăcută și iți vă deschide o ușa la un moment dat.
  4. Nu iți căuta un loc de muncă. Dedica-ți timpul să cunoasti și să întâlnești oameni.- convertește-ți contactele în prieteni, într-un  mod cât mai natural posibil.  Arată-ți  interesul pentru a cunoaște cu adevărat pe cel cu care interationezi, și mai ales lasă-te cunoscut dincolo profilul profesional. Este vorba despre un schimb , de împărtășirea a ceva valoros (experiențe, informații, și poate, mai târziu vor aprea, cine știe, si colaborări profesionale).

Nu contacta pe cineva doar pentru a-i cere un loc de munca, sau pentru a-ți prezenta disponibilitatea pentru o nouă oportunitate profesională în cazul în care există. Un astfel de mesaj este în 90% din cazuri ignorant sau rămas într-un sertar al uitării, și chiar daca va apărea poate și acea oportunitate, șansele ca acea persoana să-și amintească de tine sunt minime.

Acestea fiind spune, să definim mai bine ce înseamnă oameni buni/de calitate

Oamenii de care ai nevoie în viață ta, fie că iți cauți un loc de muncă sau iți dorești să evoluezi din punct de vedere personal sau profesional sunt acei oameni buni/ de calitate. Sunt aceia care te-ar putea face să spui fară să eziți o clipă “Aș vrea să fiu ca el”, oameni de la care înveți cum să faci lucrurile într-un mod diferit, cei a căror voce iți rămâne în minte, care împărtășesc cu tine informații sau iți oferă un dar fară a aștepta nimic în schimb, cei care indiferent la ce nivel profesional au ajuns  accepta că este imposibil să știi totul, care continuă să invete și continua să îi învețe pe alții, cei care oferă oportunități celorlalti doar din recunoștință fața de ceea ce le-a fost lor oferit în viață… și continuam pe firul acesta al ideii. Cred că deja ți-ai dat seama care sunt oamenii despre care vorbesc.  🙂

 Multumiri

Personal, multumesc din inimă acelor oameni buni pe care ii am in viata mea si pe care i-am cunoscut de-a lungul anilor. Multi au devenit parte din viata mea de zi cu zi,  iar datorita lor astăzi lucrez intr-un domeniu foarte aproape de sufletul meu.

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa