Cauti un loc de munca? Verifica-ti ATITUDINEA!

autor Mihaela Tomescu
Cauti loc de munca?

Atitudinea este un mic detaliu, care face o mare diferenţă

Există deja o mulțime de alte articole care iți oferă îndrumări și sfaturi, si care te învață cum să faci față căutării unui loc de munca .

De data aceasta, aleg să scriu despre un aspect pe care eu îl consider dintre cele mai importante și care  influențează într-un mod remarcabil acest proces complicat de găsire a unui loc de munca. Mai mult decat orice altceva, acesta este 100% in responsabilitatea ta: ATITUDINEA

Fiecare este așa cum este și, evident, atitudinea în căutarea unui loc de muncă influențează rezultatul obținut. Cu siguranță, există atitudini care ne apropie de obiectiv și altele care ne îndepărtează de el. Deși caracterul și credințele  pe care le avem sunt adânc înrădăcinate în ființa noastră, uneori poate fi bine să facem o schimbare.

Atitudinea ta înainte de a începe să iți cauți un loc de munca

Lucrează la atitudinea ta  înainte de a începe procesul de căutare a unui loc de munca

  • Da-ți o șansă și ai încredere în tine însuti: crede în tine și în abilitățile tale și, mai ales, nu permite niciunei circumstante să iți afecteze încrederea în tine. Dacă este nevoie, alcătuiește o listă cu cele mai importante realizări profesionale pe care le-ai avut de-a lungul carierei tale profesionale, ceea ce te va ajuta să iți conștientizezi punctele forte.
  • Nu lăsa o concediere sau pierderea locului de muncă să iți influențeze atitudinea, gândește-te mai degrabă că tot ce se întâmplă, se întâmplă cu un scop.  Fiecare pierdere nu este altceva decât o oportunitate de a găsi ceva diferit, ceva mult mai bun.
  • Oferă-ți timpul de care ai nevoie pentru a te deconecta si a reflecta. Pierderea locului de munca, la fel că orice altă pierdere din viață noastră, are nevoie de o o perioadă de doliu, o etapa care de multe ori te ajuta să înțelegi și să iți găsești motivația de a merge mai departe.

 

Atitudinea ta în timpul procesului de căutare a unui loc de munca

  • Dacă am învățat ceva din experienta personala, dar și mai mult din reușitele candidaților, este că, este extraordinar de important să crezi în tine în timpul acestui proces, așa că nu strica să ai chiar și o mantra pe care să o repeți ori de câte ori ai ocazia. O atiudine care transmite “pot”, “sunt potrivit pentru acest job”, “sunt un profesionist”, etc, te poate aduce mai aproape de obținerea locului de muncă pe care ți-l dorești.
  • Arată celorlati ce știi și ce poți să faci și crează-ți oportunitatile în loc să aștepți să vină ele la tine. Rețelele sociale sunt un instrument gratuit și la indemana oricui, te poți folosi de ele pentru a arăta ce știi să faci, așa că poate n-ar fi o idea rea să dai startul unui blogul, ai putea să interationezi și  să iți oferi opinia în grupurile din care faci parte, recomandă și împărtășește conținut profesional care ar putea aduce valoare in viata celorlati.
  • Asigura-te că ai în jurul tău oameni cu o atitudine pozitiva, absolut toată lumea transmite energie, chiar și în mod inconștient transferăm continuu ceea ce trăim către cei din jurul nostru. Caută tot timpul să te înconjori de oameni  care în cea mai mare parte a timpului sunt într-o dispoziție pozitivă, înconjoară-te de oameni optimiști dar care sunt și cu  picioarele pe pământ. De ce? Persoanele cu o atitudine negativă au mai multe prejudecăți și idei care nu ajută pe nimeni atunci cand vine vorba de căutarea unui loc de munca .

 

Atitudinea ta mai târziu

  • Căutarea unui loc de munca este un proces din ce în ce mai complicat iar deciziile de angajare nu pot fi intodeauna înțelese, tocmai de aceea nu ar trebui să iei nimic personal. Ar trebui să fii în permanența conștient că unele lucruri nu sunt în puterea ta. Insa ce poți face de fiecare data, este să înveți din greșelile tale, dar  să nu te pedepsesti pentru ele. Nu uita că fiecare pas pe care îl faci te va aduce puțin mai aproape de obiectivul tău.
  • Un proces de selecție nu se încheie atunci când interviul de angajare a luat sfârșit .Când ajungi acasă, examinează-ți atitudinea, ce ai făcut fantastic de bine și ce poți îmbunătăți data viitoare.
  • Fii conștient că a-ți caută un loc de munca, este un loc de munca în sine, așa că ia lucrurile așa cum sunt. Ca o călătorie zilnică pentru a te cunoaște pe tine, o călătorie care te va ajuta să iți valorifici punctele forte și chiar să lucrezi la cele slabe. In final, conștientizează ceea ce este cu adevărat în mâinile tale, si ce anume poți controla. Cunoaste-te pe tine inainte de toate, invata sa iti valorifici punctele foarte , pregateste-te pentru interviu, mareste-ti rețeaua de contacte pentru a învăța si impartaseste  cu acestia din expertiza ta, dar si mai imporant, ajuta atunci cand poti, pentru totul se intoarce ca un boomerang, iar in final vei vedea recompensa.

Atitudinea pe care o avem este foarte importantă deoarece  succesul sau eșecul depind în mare măsură de ea. O atitudine negativă în majoritatea cazurilor duce la eșec, deoarece este foarte probabil ca aceeași atitudine să ne facă să vedem partea negativă a ceva care are și o parte pozitivă. Pe de altă parte, o atitudine pozitivă este mai probabil să ne apropie de obiectivul nostru, deoarece un pahar pe jumătate gol poate fi și pe jumătate plin în funcție de cum alegi sa vezi lucrurile.

Lasa un comentariu

*Prin completarea acestui formular esti de acord cu stocarea si folosirea datelor tale personale de către acest site web.

S-ar putea sa iti placa