Acest articol face parte dintr-o serie de articole dedicate ție, dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau vrei să faci o schimbare profesională.
Sunt întrebată tot timpul: „Mihaela, care este cea mai importantă regulă când vine vorba de…?” În continuare, alege tu ce te preocupă cel mai mult în acest moment: căutarea unui loc de muncă, strategia și planificarea căutării unui loc de muncă, cauți un loc de muncă nou în timp ce ai unul, CV, cui ar trebui să trimit CV-ul, pe cine să sun, ce să spun, cum să mă pregătesc pentru interviu, ce să fac după interviu.
Toate aceste întrebări, într-o formă sau alta, se repetă în discuțiile pe care le am cu cei care sunt într-o astfel de căutare. Ceea ce m-a determinat să concep o serie de articole pentru a aborda separat și în detaliu fiecare dintre aceste subiecte.
Nu pot decât să îți recomand să stai cu un ochi pe social media sau chiar aici pe blogul meu pentru celelalte reguli ce vor urma.
Cum regula nr. 1 a fost deja prezentată, urmează acum regula nr. 2.
NU ÎȚI DA DEMISIA (cu câteva excepții)
Am cunoscut mulți profesioniști care, după ani de zile petrecuți într-o companie unde sunt conștienți de valoarea lor, au tendința să creadă că orice companie i-ar vrea în echipa lor.
Nu spun că acest lucru nu poate fi posibil, ba chiar este, însă procesul ar putea să fie mai lung decât cel așteptat. În plus, brandul personal, tot ce ai construit și demonstrat în compania în care lucrezi, de cele mai multe ori rămâne în interiorul acelei companii.
Înainte de a merge în exterior sa cauti un alt loc de muncă, asigură-te că nu există acel loc de muncă sau oportunitatea pe care o cauți chiar în interiorul companiei. Este mult mai ușor să construiești în continuare pe ceva în care ai investit deja timp și energie, decât să o iei de la capăt.
Asta cu condiția ca motivul pentru care vrei să faci o schimbare profesională să fie acela de creștere, dezvoltare, evoluție, diversitate.
Altfel, dacă intenția ta de a schimba job-ul vine dintr-o nemulțumire sau insatisfacție legată de mediu, companie, cultura organizațională, management, mai bine rămâi cu decizia de a schimba locul de muncă.
DAR NU ÎȚI DA DEMISIA ÎNCĂ.
Să-ți spun și de ce cred că nu este ideal pentru tine să îți dai demisia întâi și apoi să îți cauți un loc de muncă:
- Cautarea unui loc de muncă vine la pachet cu foarte multă incertitudine. Să nu ai un loc de muncă în această perioadă te poate supune la un stres suplimentar care nu te ajută în căutarea locului de muncă.
- Găsirea unui loc de muncă pe care îl dorești ar putea dura câteva luni bune, iar dacă nu ai o siguranță financiară, sunt șanse mari să faci un compromis și să alegi un loc de muncă nu neapărat dorit, ci necesar.
Deci, dacă locul tău de muncă actual nu devine complet insuportabil, sau dacă pur și simplu nu poți participa la interviuri fie din pricina programului sau să spunem că ești în deplasare 100% din timp, nu-ți da demisia până nu primești o ofertă de angajare pe care să o accepti.
De aceea, primul obiectiv pe care îți recomand să ți-l stabilești în momentul în care hotărăști să schimbi locul de muncă nu este să îți dai demisia.
ESTE SĂ OBȚII INTERVIURI.
Vorbesc frecvent cu candidați tot mai preocupați de CV-ul lor (de fapt, majoritatea celor care vin către mine îmi cer ajutorul, feedback, îndrumare privind CV-ul), de brandul personal, profilul de LinkedIn, participă la cursuri, la webinarii, și dezvoltă tot felul de tactici de a-și găsi un loc de muncă.
Lucru care nu este deloc rău. Eu însămi susțin foarte mult că aceste aspecte sunt importante și reprezintă elemente dintr-un proces cu șanse mari de succes.
Prea puțini însă fac acțiuni concrete, proactive în obținerea unor interviuri. Adică să bată la „uși”.
Principalul motiv pentru care oamenii petrec atât de mult timp pe toate aceste activități secundare în căutarea unui loc de muncă este pentru că le pot controla și nu riscă să fie respinși făcându-le.
Atunci când cauți un loc de muncă, este necesar să accepți la pachet și respingerile, pentru că sunt parte din procesul de căutare a unui loc de muncă.
Dacă ai un profil frumos pe LinkedIn și ai un CV excelent (aceștia sunt primii pași, iar dacă citești acest articol despre „Cum să îți optimizezi CV-ul” sau poate cu ajutorul unui consultant, se rezolvă în câteva ore), în restul timpului concentrează-te mai mult pe ceea ce contează cu adevărat.
Dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a-ți îmbunătăți CV-ul, nu ezita să mă contactezi!
Și nu uita, în articolele următoare, voi scrie despre alte reguli pe care să le ai în vedere dacă ești în căutarea unui loc de muncă.