Brandul personal este ceva de care te-ai hotarat sa te ocupi? Daca da, atunci nu pot decat sa ma bucur. Vei regasi mai jos o serie de aspecte de care este neaparat necesar sa tii cont atunci cand vine vorba de brandul personal.
- Unui profil de Linkedin n-ar trebui să îi lipsească o poză de profil. Sub nicio formă nu iți pune poza de profil în privat!
Dacă mergi la o întâlnire sau la un eveniment din industria în care activezi, bănuiesc că nu te duci cu fața acoperită pentru că nu îi cunoști pe cei pe care urmează să îi întâlnești, nu?
De asemenea, nu este prea politicos să vorbești cu cineva fără a-ți arăta fața (cel puțin aceasta este părerea mea ), prin urmare, verifică-ți setările de confidențialitate, iar dacă ai poza de profil ascunsă, fă-o publică.
Brandul personal reprezinta 25% imaginea ta, prin urmare ai grijă să fie o fotografie profesională care să te reprezinte și să te pună într-o lumină cât mai pozitivă.
- Gradul de completare a profilului să fie 100%.
Linkedin nu este un CV pe care îl folosești atunci când ești în căutarea unui job. Este mult mai mult de atât. Poate fi cartea ta de vizită cu un impact pozitiv în toate ariile vieții tale, asta dacă știi să îl foloseșți.
Dacă gradul de completare al acestui profil ar însemna că trebuie să plătești ceva, sunt sigură că nu ar fi prea mulți cei care s-ar încumeta să își completeze profilul în proporție de 100%.
Dar este gratuit și deși de cele mai multe ori lucrurile gratuite au o valoare mai mică, în cazul Linkedin vorbim despre un instrument gratuit de mare valoare care te va ajuta sa iti construiesti brandul personal.
- Nu te conecta chiar cu toată lumea. Selectează foarte bine persoanele pe care le vrei în rețeaua ta de contacte.
Toate acțiunile pe care le intreprizi în acesta rețea trebuie să aibă un scop specific și anume conectarea cu oamenii potriviți intereselor/ nevoilor și aspiraților tale .
Este mai bine să ai 100 de contacte bune, decât 1000 de contacte care nu te ajută cu nimic, ba și mai mult iți pierzi timpul și nu le faci nici lor vreo favoare. Sau chiar asocierea cu persoanele potrivite ar butea sa nu te ajute foarte mult construirea brandul-ui personal.
- Personalizeza-ți profilul/ comentariile și postările.
Când dai share unui articol trebuie să ai și o părere. Scrie câteva rânduri care să transmită contactelor tale ce anume ți-a atras atenția și de ce ar trebui să îl citească și ei.
Cele 10 porunci ale brandului personal pe Linkedin
Atunci când comentezi postările altora, nu o face doar de dragul de a o face, calitatea primează în fața cantității. Comentând postarea altcuiva te face un membru apreciat al acestei platforme, este o modalitate foarte bună dacă vrei să te faci observat, și în funcție de ceea ce scrii, îți demonstrezi expertiza pe care o ai asupra subiectului în discuție.
- Dacă ți-ai construit o rețea profesională, trebuie să o și foloseșți.
Degeaba ai 500+ conexiuni dacă nu interacționezi cu ei. Dezvoltarea și menținerea unei relații cu cei cu care te conectezi este esențială pentru construirea unui brand puternic.
Comentând, oferind feedback și împărtășind cu ceilalți alte postări, este un modalitate foarte bună de a interacționă cu cei cu care ești conectat și nu numai.
Postarea de știri, opinii personale relevante pentru industria din care faci parte îi determină pe oameni să iți perceapă profilul de Linkedin ca o sursă utilă de informațîi.
- Nu face SPAM.
Nu cred că există vreo platformă unde Spam-ul este în regulă. Dacă obiectivul tău este să vinzi un produs sau un serviciu, nu este rău că postezi și faci recomandări către el, dar nu publica doar asta, publică și conținut gratuit care să oferă valoare potentililor clienți, dacă va fi unul bun, oamenii iți vor vizualiza profilul și vor vedea ce ai de oferit.
- Dacă cineva iți scrie un mesaj este obligatoriu să îi răspunzi.
Ce oportunitate mai bună decât asta ca să iți creezi o nouă relație cu acea persoană. Ca să nu mai spun că, este un semn al educației și profesionalismului de care dai dovadă atunci când răspunzi.
Bineintes că sunt momente în care prioritățile pe care le ai sunt altele, dar, chiar dacă nu poți raspunde imediat, raspunde atunci când vei avea timp.
- Abține-te de la jigniri, ironii și confruntări. Chiar dacă vei considera că ai dreptate, brandul tău personal va avea de suferit.
Mesajul transmis în scris este înțeles diferit fată de atunci când suntem față în față cu persoana respectivă. De multe ori, mai ales dacă folosești ironii sau mesaje cu un dublu înțeles, ceea ce vrei să transmiți poate fi înțeles greșit și poate genera neînțelegeri.
Cei pe care ți-ai dori să îi ai aproape este posibil să nu iți impartasesca punctul de vedere, iar astfel iți ve sabota singur obiectivele pe care le ai fiind prezent pe acesta platformă.
Dezbaterea unor subiecte, dacă este sănătoasă și are că scop dezvoltarea celor implicați, este cu siguranță de dorit! Dar dacă ceea ce cauți este să creezi conflict, iți sugerez să încetezi imediat.
- Folosește-te de grupurile de Linkedin pentru a-ți întări brandul personal.
Alătură-te grupurilor relevante pentru interesele tale și pentru industria din care faci parte. Este o modalitate foarte bună de a te conecta cu alți profesioniști din domeniu și de a te menține la curent cu informații de calitate.
Vei avea ocazia să iți arați expertiza cu privire la anumite subiecte, iar mesajul tău să ajungă la oamenii potriviți, de acolo este doar un pas până la dezvoltarea unor relații de calitate.
- Oricare sunt obiectivele tale pe Linkedin, fii constant.
Nu vei obține rezultate peste noapte. Trebuie să fii persistent și dacă ai suficientă răbdare, vor apărea și rezultatele.
O dată ce vei începe să iți construiești brandul personal pe Linkedin, vei fi surprins de numărul de oportunități care vor apărea. Fie că intenționezi să faci o schimbare în carieră, iți dorești noi parteneri de afaceri sau să cunoști alți oameni care activează în industria din care face tu parte, un brand personal construit corect pe această platformă iți vă aduce cu siguranță beneficii la care poate nici nu te-ai gândit până acum.